I. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny

2017. március 31. - április 01. között Miskolcon került megatartásra az I. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny. Iskolánkat a régiós selejtező után a 9. legjobb eredménnyel jutott a döntőbe (Bőte Martin - Mentényi Miklós - Kecskés Richárd - Korom Richárd) összetételű csapattal.

Az országos versenyre való felkészülésnél a szaktanárok és a csapattagok mindent megtettek, hogy a legjobb eredményt érjük el. Sajnos Korom Richárd szemsérülése miatt új tagot kellett bevonni a csapatba (Györgyi Adrienn), aki viszont a verseny előtt egy nappal, jelezte hogy vállsérülése miatt  nem tudja vállani a versenyt.

A tanárok döntése alapján Györki Erik került a csapatba negyedikként,  - az utolsó pillanatban.

Ilyen előzmények után utaztunk Miskolcra, ahol az ország legjobb iskolái voltak jelen. A régiós eredmények ismeretében bármilyen eredmény születhetett. Az adott forma, hiba és a versenystressz döntően befolyásolhatta a csaptok szereplését.

Végeredményben az ország 11-ik legjobb csapata lettünk. Nagyot küzdöttek a diákjaink! Ez a küzdés mindig is jellemző volt csapatunkra!

A verseny részeredményeit figyelembe véve nincs miért szégyenkeznünk. Büszkék lehetünk a tanulókra, figyelemmel, hogy lövészetben nyújtott teljesítmény alapján az ország legjobbját nyújtottuk!!! Ugyanakkor akadálypályán - ahol a CSAPAT együtt lüktetése nagyon fontos- szintén a legtöbb pontot értük el! A büntetés-végrehajtási ismeretek elméleti és gyakorlati végrehajtása során összesítésben harmadik legjobb eredményt értük el.  Értékes pontokat veszítettünk a katasztrófavédelmi megmérettetésen.

A csapatagok fizikai képességét külön-külön mérték. Itt minden csapattag kiváló értéket ért el!

A verseny közben megtartásra kerülő szakami konferencián képviseltük iskolánkat. Észrevételeket, indítványokat tettünk a szakmai tárgyak oktatására, követelmények kialakítására és nem utolsó sorban a közelgő érettségire vonatkozóan.

Köszönjük az iskola támogatását, hogy részt vehettünk a versenyen és köszönjük a segítséget a azoknak a kollégáknak is, akik a versenyzőket elengedték a tanórákról gyakorolni! Köszönjük továbbá azt is, hogy a kollégiumban egy szobát rendelkezésünkre bocsátottak a büntetés-végrehajtási verseny gyakorlására!

Cél jövőre: még előkelőbb helyen végezni!

Orosháza,2017. április 02.



                                                                                      Jova Attila-Novák István

                                                                                       kísérő tanárok

Beszámoló az olaszországi szakmai gyakorlatról

Az Erasmus + program keretében a Marco Polo Gruppo Europeo di Interesse Economico (G.E.I.E), a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség együttműködésében meghirdetett olaszországi szakmai gyakorlatra sikeres pályázatot nyertem.  Nagy izgalommal vártam az 1 hetes utazást, melyre 2016 április 10-én került sor. A szakmai gyakorlat a vendéglátásban végzett, tanuló pincér, szakács, vendéglátásszervező-vendéglős tanulóknak szól, de a pedagógusoknak, oktatóknak szóló pályázat célja az volt, hogy mi is megismerjük, tájékozottak legyünk a tanulóink előtt álló lehetőségekről.

A 8 órás autóbusszal történő utazást kompenzálta a látvány, mely Grado városában fogadott minket, valamint az Eden Hotel szobai teraszáról látható csodálatok kilátás a tengerre.

A tanulmányút programjának, és az előadóknak a megismerése után elkezdődött a komoly munka. Nagy segítségünkre volt Mihalik Viktória, kint élő aktívan a vendéglátásban dolgozó magyar szakember, valamint Alessandro Arena és Sergio Mai chefek. Előadásokon, konyhai gyakorlaton vettünk részt, ahol megismertük Friuli-Venezia-Giulia tartományok hagyományait, alapanyagait, tradicionális ételeit, fűszereit.

Minden nap eredményesen működő családi gazdálkodásoknál tettünk látogatásokat, például a világhírű Jolanda del Colo húsfeldolgozóban, valamint a Zoff családi bor pincészetében, ahol csodálatos környezetben volt részünk vendégszeretetüket élvezni.

A képzés során megismertük a mediterrán diétát, a főzési gyakorlaton az alapanyagok kiválasztásától a különböző konyhatechnológiai műveletekig, valamint a tálalás, szervírozás, megfelelő italajánlásig komplex képet kaptunk.

Úgy érzem ez sokat segített abban, hogy a későbbiekben a szakmai vizsgára való felkészítésben, az ételsorok összeállításában, valamint az elméleti anyag feldolgozásában alaposabban, szélesebb látókörrel adjam át a tapasztalataimat a tanulóknak.

Szerintem szükség van ilyen lehetőségekre, fórumokra, ahol a különböző intézményekben, gyakorlati helyeken oktató tanárok, szakemberek találkozhatnak, megoszthatják gondolataikat, tapasztalataikat kicserélhetik.

Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a képzésen a Gyulai Szakképzési Centrum Orosházi tagintézményének a tanára, oktatójaként.



Orosháza, 2016. május 20.                                                                          Béres Enikő
                                                                                                                               tanár
 

 

                                                                                                                   

214

635

Szeged- Régiós csapatválogató

2016/2017-es tanévben a Belügyminisztérium versenyt hirdetett a rendészeti középiskolás csapatoknak. Megváltoztatták a korábbi jelentkezéssel kapcsolatos feltételeket és teljesen új alapokra helyezték a legjobb csapatok kiválasztását. A versenykiírás szerint minden iskola csak egy csapatot indíthatott.  A küzdelmek komolyságát jelzi (mint ahogy a különböző versenysportok kvalifikációjánál már megszokott) az, hogy egy időben (2017. március 10-én), az ország különböző helyszínein, Szegeden, Miskolcon, Körmenden és Adyligeten küzdöttek meg a csapatok.

A megmérettetés során a csapatoknak be kellet számolni elméleti tudásukról, mely érintette a szakmai irányultságú műveltséget, idegen nyelvtudást, informatikai tudást és a közlekedési ismeretet is. Az elméleten túl a gyakorlati tudás is kiemelt szerepet kapott, melynek során akadálypálya, lövészet, fizikai állapotfelmérés, katasztrófavédelmi szakmai feladat végrehajtására került sor. Újdonságként megjelent az úgynevezett büntetés-végrehajtási szakmai ügyességi feladat, melynek során egy zárkát kellett a jogszabályoknak megfelelően berendezni és a fogvatartottak birtokában nem tartható tárgyakat kellett kiszűrni.

 A régiókban elért eredményeket Budapesten értékelték ki és csak az ország 20 legjobb eredményét elért csapat juthatott be a 2017. március 31-április 01. között Miskolcon megtartásra kerülő országos döntőjébe.

Csapatunk – folytatva az elmúlt évek „hagyományait” – összesített 9-ik legjobb eredménnyel mutatta meg, hogy az ország legjobbjai közé tartozik és ott a helye a döntőn! Ugyanakkor megyénk iskolái között a legjobb eredményt érte el!

A csapat tagjai: Bőte Martin, Györki Erik, Kecskés Richárd, Korom Richárd, Mentényi Miklós.

 

rendeszet

Olaszország Grado 2016.04.10. – 2016.04.16.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által kiírt pályázat tette számomra lehetővé, hogy bekerüljek ebbe a programba, melynek egyik célja volt, hogy a vendéglátás területén dolgozó oktatók megismerkedhessenek a MARCO POLO G.E.I.E. által diákok részére szervezett olaszországi szakmai gyakorlati képzéssel. A megelőző időszakban még nem ismertem ezt a lehetőséget, így érdeklődéssel vártam a kiutazást.

Megérkezésünk után megismerkedhettünk azokkal az emberekkel akik Olaszországban a szűk egy hét alatt velünk foglalkoztak. Az első nap már szakmai programmal is vártak minket, az elméleti előadás során pontosan megtudtuk, hogy miről szól a project.

A programok nagyon színesek és jól felépítettek voltak, a kint tartózkodásunk alatt megismerhettük a tartomány adottságait, és azt, hogy hogyan épülnek be az olasz gasztronómiába az előállított kiváló minőségű alapanyagok. Valamennyi üzemlátogatás feledhetetlen élményt nyújtott. Érdekes volt megismerni azokat a technológiai eljárásokat, melyeket alkalmaznak termékeik előállítása során. Külön figyelemre méltó volt, hogy bepillantást engedtek nekünk családi gazdaságaik működésébe, termékeik előállításának folyamatába. Mindenhol nagy szeretettel fogadtak minket, és kiváló ízeket ismerhettünk meg. Látogatásainkon Alessandro Arena és Mihalik Viktória voltak állandó kísérőink, akiknek külön kiemelném munkájukat, hiszen minden pillanatban azon dolgoztak, hogy megismertessék és megszerettessék velünk az olasz kultúrát és gasztronómiát.

A délelőtti üzemlátogatások után délután Sergio Mian shéf várt minket a konyhába, ahol különböző, a tájegységre jellemző ételek elkészítésébe avatott be minket. Minden esetben a helyi, vagy környező területről származó alapanyagok felhasználását részesítette előnyben. Munkája során nem csak az étel elkészítési módját sajátíthattuk el, hanem megismerhettük filozófiáját, munkája és hazája iránti szeretetét. A megismert ételeket pont az egyszerűségük tette nagyszerűvé!

Az Olaszországban eltöltött napok alatt megismertük a családi gazdaságok működését, az általuk előállított termékeket és megtanultunk remek ételeket készíteni ezekből az alapanyagokból. A program során ismeretséget kötöttem a csoport tagjaival, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot és szakmai munkámat is segítik.

Köszönöm, hogy ott lehettem!

Orosháza, 2016. május 15.

                                                                                              Gyenge Edit

                                                                                  szakács szakmai tanár

 

 

 

olaszolasz2

olasz5olasz4

Hogyan tovább?

Hamarosan befejeződik a tanulás az érettségire és szakmai vizsgára készülő végzős tanulóink számára. Jön a nagy kérdés, hogyan tovább?  Tanuljak, dolgozzak, mit, hol, hogyan? Hová is fordulhatnak segítségért?

Intézményünkben pályaorientációs és pályatanácsadó szakemberek  vannak, akik bármikor diákjaink rendelkezésére állnak. A  Foglalkoztatás II. tantárgy  tananyagában benne van a önéletrajz írástól kezdve az álláskeresés és az állásinterjúkkal, valamint a munkavállalással kapcsolatos ismeretek oktatása. De minden segítségre szükség van, hogy felkészüljenek tanulóink a nagybetűs életre!

Ezért nagy örömmel fogadtuk, hogy ebben a tanévben  a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályától segítséget kaphatunk ezen a téren.

2017. március 23-án délelőtt a végzős diákjaink egy tájékoztatót hallgathattak meg az orosházi kirendeltségtől Pribékné Szabó Bernadett, és a békéscsabai központból Mari Szilvia közreműködésével. Megtudhatták, milyen lehetőségeik vannak a munkavállalással, illetve a szakmai képzésekkel kapcsolatban. Bepillantást nyerhettek az „Ifjúsági Garancia” munkaerő-piaci programba, melynek a  15-24 év alatti fiatalok  a célcsoportja, tájékoztatást kaptak  vállalkozóvá válás, és a különböző pályázati lehetőségekről.

Köszönjük a segítséget és a lehetőséget!

                                                                                                                           Benczúr Istvánné

                                                                                                                     szakmai igazgató helyettes

 

IMG 2433IMG 2430